Hoe kies je als cliënt een goede life coach uit?

De laatste tijd lijkt wel een trend te zijn dat iedereen life coach is. Je kunt als cliënt bij heel veel adressen terecht. Maar hoe weet je nou of je aan het juiste adres zit? Straks word je genept en raak je alleen je centen kwijt. Je wilt natuurlijk begeleiding van een professionele coach. Maar hoe kies je die? Dat kun je het beste vragen aan een ervaren coach! Sanne Wurzer, life coach en schrijfster van het boek Blonde Boeddha, opent de schermen van de coaching-wereld. In een interview geeft zij tips aan jou als cliënt om niet in de valkuilen te stappen, én een bij jou passende, professionele life coach te kiezen. 

5246_1392671607707054_5728233587486169817_n

Waar moet je beginnen om een goede life coach te vinden?

Als je hoofd vol met vraagtekens zit, dan kan het lastig zijn om helder na te denken over waar je een goede life coach kan vinden. Gelukkig geeft Sanne een paar tips om het je makkelijker te maken. ”Wat vaak goed werkt: vraag in je eigen netwerk eens wie er al ervaring heeft met coaching. Zo sla je meerdere vliegen in één klap. Het scheelt een zoektocht, je weet of de coaching effectief is geweest en je kunt vragen stellen over de coach. Daarnaast is de kans dat het óók klikt met die coach wat groter. Tegenwoordig hebben steeds meer mensen (tijdelijk) een coach, dus de kans dat iemand in jouw omgeving een goede coach kent is vrij groot.”

Tip: Van de duizenden coaches sluit je er al een hoop uit, door er eentje in de buurt te zoeken. In jouw stad of regio.

Hoe kom je erachter of een coach genoeg ervaring/scholing heeft gehad?

Als cliënt wil je natuurlijk een coach die genoeg ervaring heeft om jou te kunnen helpen. Maar hoe achterhaal je of een life coach echt een professional is? Volgens Sanne is het belangrijk dat een life coach één (of meerdere) diploma(‘s) heeft en zichzelf steeds wil blijven ontwikkelen; als mens en als coach. Sommige mensen vinden aansluiting bij een beroepsvereniging belangrijk, maar de meningen hierover zijn verdeeld. ”In het profiel op de website of op LinkedIn staat vaak welke opleidingen of bijscholing de coach heeft gedaan. Ook kun je soms zien hoe lang hij/zij al een praktijk runt. Toch is het allerbelangrijkste dat je als cliënt zélf ervaart dat je coach in staat is je goed te helpen. Tijdens het intakegesprek en de eerste coachgesprekken merk je of iemand je verder kan helpen.”

Tip: Vaak kan je op de ‘website’ of ‘LinkedIn’ profiel van de life coach zien wat voor opleidingen of cursussen hij/zij heeft afgerond.

Wanneer moet je wegwezen bij een life coach?

Soms kun je een slecht gevoel hebben over een life coach die je op internet vindt, of die je tijdens een intakegesprek treft. ”Als het niet goed of veilig voelt voor je, als het niet klikt met de coach, of als je geen resultaat boekt, dan is het heel verstandig om verder te zoeken”, vertelt Sanne.

Tip: Zegt je gevoel ‘ja’ of ‘nee’? Luister altijd naar je intuïtie.

Waarin onderscheidt een goede coach zich van een slechte coach?

Tussen alle life coaching praktijken kan je als cliënt makkelijk de weg kwijtraken. Welke life coach is nou beter? Betekent een hoge prijs meer kwaliteit? Misschien is het aantal afgeronde opleidingen het belangrijkst? Of gaat het toch meer om de werkervaring? Allemaal lastige vragen. Sanne maakt het vraagstuk wat makkelijker voor de cliënt. ”Natuurlijk let je op iemands aanbod, kwaliteiten, ervaring, diploma’s, referenties en eventueel diens missie. Verder is het heel simpel: een goede coach helpt jou je doel te bereiken. Hij/zij zorgt er daarna voor dat je op eigen krachten weer verder kan; zodat de coach niet meer nodig is. Als je coach dat samen met jou bereikt, dan zit je op de goede plek. Het is belangrijk dat je gaandeweg (kleine) verbeteringen op kunt merken. Is dit niet het geval? Trek dan aan de bel bij de coach en bespreek het. Je kunt het traject dan afbreken, of op een andere manier – die beter aansluit gewoon verder voortzetten.”

Tip: Een goede life coach zorgt ervoor dat je als cliënt aan het einde van de sessies op eigen kracht weer verder kan.

Wanneer weet je of een coach ook bij jou als persoon past?

Als cliënt wil je het liefst met iemand praten bij wie je je vertrouwd en prettig voelt. Iemand bij wie je je kwetsbaar durft op te stellen. Maar hoe kom je er achter of je een klik hebt met de coach? Sanne zegt dat je via de website van de coach al een voorselectie kunt maken, omdat je daar veel info uit kunt halen. ”Ik kijk of de foto van de coach me aanspreekt. Ook lees ik diens verhaal, referenties, en let ik op de toon van wat er geschreven staat. Vaak krijg ik dan al een duidelijk gevoel bij iemand. Wil je zekerheid? Ga altijd eerst langs voor een intakegesprek om meer te horen over diens werkwijze. Je merkt verder al pratende vaak of je een klik hebt met iemand en of je hem/haar je verhaal wilt toevertrouwen.”

Tip: Bezoek de website van Sanne als je ’20 tips’ wilt krijgen voor het vinden van de juiste coach: https://www.coachingmetsanne.com/een-goede-coach-hoe-vind-ik-die-10-tips-voor-het-vinden-van-een-coach-die-bij-jou-past/

Waar zou jij rekening mee houden als je een life coach zou kiezen? 

 


3 thoughts on “Hoe kies je als cliënt een goede life coach uit?

  1. Wow. Did not know that life coaching is such a trend!
    And true that there are thousands, with one perhaps just around the corner (op the hoek)! But seriously, one need to truly determine what

    Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s